29 toukokuuta 2010

Paluu menneisyyteen

Selailin pitkästä aikaa äitini vanhaa reseptikansiota, jonka olen säästänyt. Kansiosta löytyy käsin kirjoitettuja, mutta myös lehdistä leikattuja ohjeita kasapäin. Vanhimmat ovat varmaankin 1970-luvun alkupuolelta, elleivät vielä vanhempiakin. Oikein ehtaa retroa! ;) Sen ajan kuvia katsellessa tulee lähes kaipuu siihen aikaan. Oliko elämä silloin aidompaa, kiireettömämpää ja ihmiset erilaisia kuin nykyään?

Monissa resepteissä, kuten yllä olevastakin tekstistä voi huomata, teititellään ruuanlaittajaa/leipojaa! Ei käytetä imperatiivia, niinkuin nykyään, vaan kehotetaan: "Lisätkää jauhoja ja sekoittakaa huolella". Suloista! :)

Helmiä ovat ohjeet, joista huomaa muiden ruokakulttuurien saapumisen Suomeen. Italialaista spaghettia, kiinalaisittain maustettua keittoa tai PIZZAA, johon tulee täytteeksi niinkin eksoottisia tuotteita kuin nakkeja ja juustoa!


Äidin reseptikansio on ajan saatossa ollut tosi hyödyllinen ja aion säästää sen omille tyttärilleni muistona. Nytkin löysin monta kokeilemisen arvoista ohjetta, joista yhtä aion testata heti huomenna. Mitäpä muutakaan näinä sadepäivinä voisi tehdä kuin leipoa?


Mun mysli


Koska kaupan myslit ovat kyllästettyjä sokerilla, suolalla, säilöntäaineilla ja millä lie, olen jo pitkään aikonut kokeilla myslin tekoa itse. Varsinkin mies meillä syö mysliä lähes päivittäin. Otin ohjeen Pastanjauhajilta ja tässä oma muunnokseni siitä:


Kotitekoinen mysli

6 dl puurohiutaleita (4 viljan, kaura- ja ruishiutaleita)
2 dl kauraleseitä
maun mukaan 2-3 lajia erilaisia siemeniä ja pähkinöitä 1-2 rkl kutakin (pellavansiemenrouhetta, auringonkukansiemeniä ja pähkinäsekoitusta)
1-2 rkl fariinisokeria
2 rkl hunajaa
1/2-1 dl (kuivattuja ananaspaloja, papaijaa, omenaa ja banaania)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita hiutaleet, leseet ja sokeri keskenään ja levitä reunalliselle, leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle siemenet/pähkinät ja valuta hunaja ohuena nauhana tasaisesti ainesten päälle. Paahda mysliä noin kymmenen minuuttia eli kunnes hunaja alkaa kuplia ja siemenet ovat saaneet sopivasti väriä. Jäähdytä, lisää joukkoon kuivahedelmät ja sekoita. Säilytä kannellisessa astiassa huoneenlämmössä.

Monissa muissa resepteissä kehotettiin säilyttämään mysli jääkaapissa...tiedä sitten kumpi olisi parempi. Se on nyt joka tapauksessa tiiviissä astiassa ja säilyy kuulemma hyvänä parikin viikkoa. Tästä määrästä saa täyteen n. litran vetoisen astian. Ja hyvät makuarvosanat sai. Kannattaa siis kokeilla ja kehitellä omaan makuun sopivin sekoitus! Ei ole vaikeaa!

24 toukokuuta 2010

Naulakko



Sopivaa naulakkoa ei etsinnöistä huolimatta pikkueteiseemme ole löytynyt, joten piti tehdä itse! Ostin koukut Villa Harmoniesta, mies löysi raakalaudan pätkän viime kesäisen leikkimökkiprojektin jämistä. Maalia pintaan ja siinä se nyt on! Toimii loistavasti pikkuneitien naulakkona ja aikuisten takeille jää varsinaisessa henkarinaulakossa enemmän tilaa.


21 toukokuuta 2010

Hellehulinoita



Viikko on nautiskeltu näistä ihanaisista säistä! On käyty rannalla muutamaan otteeseen, istuteltu kesäkukkia, syöty kesän ekat mansikat (ulkomaiset...) ja pyyhitty siitepölyjä puutarhakalusteista. On myös kannettu itkeviä lapsia iltaisin sisälle, koska ulkoa ei malteta lähteä pois ollenkaan. Ja kylvetetty joka ilta aika hiekkaisia ja mustavarpaisia neitejä. ;)

Eilen poikkesin nuoremman tytsyn kanssa Sadun uudella puodilla Tallipihalla. Todellakin käymisen arvoinen paikka! Tilaa on ruhtinaallisesti entisiin verrattuna ja joka nurkka pullollaan kaikkea ihanaa! Mukaan tarttuivat kerhotädeille lahjaksi Annun ja Liinun tiskirätit ja jotain muutakin pientä.

Vaikka ilmat luultavimmin viilenevät tulevana viikonloppuna, ei anneta sen masentaa. Tällä aurinko- ja lämpötankkauksella jaksaa taas odottaa seuraavia helteitä jonkun aikaa.




10 toukokuuta 2010

Kivikkorinne






Taisin jo aiemmin mainita, että suunnitteilla tälle keväälle/kesälle on kivikon rakentaminen etupihallemme. Paikka on aika jyrkkä rinne, joten siihen pitää tehdä hyvät pohjat etteivät kivet ala valumaan aikojen saatossa alaspäin. Amatöörejä miehen kanssa kaikissa puutarhahommissa ollaan, mutta tekemällähän näitäKIN juttuja oppii! Kiviä ollaan jo käyty Sepelisammolta ja Formentolta katsomassa. Seulanpääkiviä aiotaan hankkia, sellaisia keskikokoisia.


Kivien sekaan olisi sitten tarkoitus istutella sopivasti, ei liikaa, kivikkokasveja. Sillä periaatteella, että kestävät paahdetta (rinne on todella kuuma paikka kesäisin) ja ovat mahdollisimman helppohoitoisia. Mielellään sellasia jotka saa istuttamisen jälkeen jättää oman onnensa nojaan! ;) Rinteessä on jo entuudestaan paljon vuorenkilpeä, jota yritetään fiksailla vähän kapeammaksi kaistaleeksi.

Katsotaan nyt millä aikataululla projektissa edetään. Jos joku teistä lukijoista on alan asiantuntija, niin kaikki vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan!




09 toukokuuta 2010

Äidin päivä


Kauneimmat onnittelut jokaiselle Äidille!

Itse jouduin aamulla näyttelemään nukkuvaa, koska heräsin aika paljon ennen muita ja odottelin nälkä vatsassa kurnien milloin saisin nousta. ;) Lahjaksi sain ihanan itse askarrellun kortin lisäksi kauniin savesta tehdyn taulun, jossa on kuulemma esikoisen omakuva. Pienemmältä neidiltä (siis mieheltä...) sain korvakorut.

Kuvan hortensian ostin itse eilen Plantagenista. Katsotaan miten pitkään pysyy hengissä näillä mun hoitotaidoilla. Pääasia että kukoistaa tänään!


08 toukokuuta 2010

Sateinen lauantai


Meillä on neljättä päivää kirpparipöytä ja kauppa on käynyt hyvin! Tänä aamuna piti roudata sinne lisää rompetta, että saadaan mahdollisimman hyvä tili.=) Kirpparin jälkeen suuntasin auton nokan Onkiniemeen ja käväisin katsastamassa liikkeen nimeltä Putiikki rannalla. Odotin näkeväni siellä enemmän sisustustavaraa, mutta myynnissä olikin enimmäkseen vaatteita. Kauniita toki nekin, mutta niitä en tänään lähtenyt etsimään. Tavoitteena on ollut löytää naulakko eteiseen, mutta se jäi löytymättä.


Kotimatkalla poikkesin vielä ostamaan itselleni Äitienpäivälahjan. Asko myi alennuksella Reisenthelin kauppakoreja ja mustan sellaisen hankin. Askon sisustusvalikoimat ovat vuosien varrella huomattavasti laajenneet ja siellähän oli taas vaikka mitä ihanaa! Kuvan korin ostin meille leipäkoriksi ja mukaan tarttui myös kauniita vaaleanpunaruudullisia servettejä. Näistä pienistäkin ostoksista sain iloisen mielen tämän vallitsevan sateen ja harmauden keskelle!

Ensi viikolle on luvattu +20 ja jopa vieläkin lämpimämpiä päiviä!
Niitä odotellessa ja viikonloppulöhöillen toivottelen jokaiselle Äidille ja Mummolle oikein antoisaa huomista Äitienpäivää!



03 toukokuuta 2010

Aurinkoinen maanantai



Maanantaita! Täällä paistelee aurinko pilvettömältä taivaalta. Vielä kun tuo viileähkö tuuli tyyntyisi, niin olisi lähes kesäinen ilma. Kovasti tekisi jo mieli laittaa pihaa, ostella kesäkukkia ja suunnitella etupihan rinnemäiseen osaan kivikko-perenna-systeemejä, mutta jotenkin ei nyt puhti riitä. Orvokkejakaan en ole vielä ostanut, vaikka eilen jo niitä kaupassa katselin. Olivat reppanat niin kärsineen näköisiä että jätin kauppaan.

Olen aika poropeukalo näissä puutarha-asioissa ja olisikin kiva saada ammattiapua pihan laittoon. Toisaalta meidän piha on niin pieni, ettei siihen suuria istutuksia mahdukaan ja haluan että lapsilla on iso nurmialue jolla saavat pelata ja juosta. Pitää nyt vielä haudutella asioita...=)

Isompi neiti on kerhossa, pienempi päiväunillaan. Niinpä oli aikaa äidin luxushetkelle ja tällä kertaa se vietettiin YKSIN saunoen. Ei ketään kylvetettävää, ei tarvetta käydä suihkussa Guinness-nopeudella ja palata äkkiä katsomaan mitä tuhoja lapset ovat sillä välin saaneet muussa asunnossa aikaan. Tämän otan tavaksi!